انقلابی تا همیشه …
انقلابی تا همیشه …

«الگوی نوآورانه‌­ی ایجاد نظام سیاسی و اجتماعی برتر» و امکان تحقّق آن در نظریه‌­ی انقلاب امام ره بر چه پایه‌­ای استوار است؟ در نظریه­‌ی انقلاب و تحولات اجتماعی امام خمینی ره دو رکن اساسی تحول‌­آفرین وجود دارد. این دو رکن باعث پویایی نظریه­‌ی انقلاب ایشان در طراحی الگوی ساختاری پس از پیروزی انقلاب اسلامی یعنی «نظام جمهوری اسلامی» گردید و این دو رکن، چیزی نیست جز همان جمهوریت و اسلامیت نظام.

مقدمه: انقلاب اسلامی، تحول و تکامل

به­ طور کلی انقلاب و تحول انقلابی در ادبیات علوم اجتماعی مدرن، انگاره­ای با بار منفی است؛ انقلاب‌­ها عموماً ویرانگر و برهم زننده‌­ی نظم موجود تلقی می‌شوند و انقلابیون افراد به ­نسبت تندرویی هستند که ساختارشکنی و برهم‌­زدن نظم موجود را بیش از ایجاد نظم نوین مورد توجّه قرار می‌دهند.[۱] اگرچه رهبران و گردانندگان انقلاب، برای دوران پس از انقلاب هم آرمان و ایده‌­ی کلی دارند، امّا در عمل، سرنوشت بسیاری از انقلاب­‌ها به‌خصوص در قرون اخیر، یا افول از اهداف و آرمان­‌ها یا ارتجاع و بازگشت به گذشته بوده است.

برخی چنین می‌پندارند که انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی ره نیز همانند عموم انقلاب‌­های معاصر، اگرچه در سلب و نفی رژیم شاهنشاهی و انقلاب نسبت به گذشته اهتمام جدی داشت امّا در تحول ایجابی نسبت به آینده­‌ی پس از انقلاب، چندان برنامه و طرح تحولی نداشته است. یا در نهایت، آرمان­‌های بلند بدون راهکار عملی برای تحقّق آن­‌ها ارائه نموده و فرآیند ساخت حکومت و جامعه، در نظریه‌­ی انقلاب مدنظر رهبر این انقلاب وجود نداشته است. این در حالی است که اقدام به چنین انقلابی با مبانی خود امام خمینی ره جایز نیست. چراکه بر اساس «قاعده‌­ی حفظ نظام» در مبانی فقه سیاسی امام خمینی ره، برهم­زدن نظم موجود و انقلاب­ کردن، زمانی جایز است که امکان ارائه و تحقّق نظم عالی­‌تر، منطقی و معقول باشد. بنابراین، انقلاب تنها در معنای تحول تکاملی آن قابل‌پذیرش است و هر نوع انقلابی که منجر به برهم‌­زدن نظم موجودِ هر چند فاسد(!) شود، امّا نظم نوین متکاملی را محقّق نگرداند، ارتجاع تلقّی شده و مذموم است!

به بیان امام خمینی ره به همین دلیل است که در برهه­‌هایی از تاریخ، علمای شیعه، بقای حکومت نیم­‌بند سلطنتی شیعه را بر نابودی آن و سلطه­‌ی اجانب بر مسلمین ترجیح داده و با نظام‌های پادشاهی همکاری می‌­کردند.[۲] و باز به همین دلیل، حضرت امام ره تا زمانی که پذیرش عمومی انقلاب و باور به امکان سرنگونی رژیم شاهنشاهی و استقرار حکومت اسلامی جایگزین آن در جامعه وجود نداشت، در مقابله با رژیم شاهنشاهی راهبرد اصلاح را دنبال می‌­نمودند. امّا پس از تغییر رفتار رژیم شاه و کشتار مردم که منجر به ناامیدی ایشان از اصلاح رژیم شد، با تلاش برای تغییر باور مردم در لزوم مقابله با رژیم و باور به امکان تغییر و تحول تکاملی در نظام اجتماعی و سیاسی، راهبرد انقلاب و سرنگونی رژیم شاه را دنبال کردند.

امّا موضوع بحث این نگاشت این است که «الگوی نوآورانه‌­ی ایجاد نظام سیاسی و اجتماعی برتر» و امکان تحقّق آن در نظریه‌­ی انقلاب امام ره بر چه پایه‌­ای استوار است. در نظریه­‌ی انقلاب و تحولات اجتماعی امام خمینی ره، در ذیل نگاه توحیدی و اتّکال و اعتماد به خداوند متعال و وعده­‌ی نصرت الهی، دو رکن اساسی تحول‌­آفرین وجود دارد. این دو رکن باعث پویایی نظریه­‌ی انقلاب ایشان در طراحی الگوی ساختاری پس از پیروزی انقلاب اسلامی یعنی «نظام جمهوری اسلامی» گردید و این دو رکن، چیزی نیست جز همان جمهوریت و اسلامیت نظام. به نظر می‌­رسد، نوآوری اساسی امام ره نه طراحی یک نظام ثابت و کاملاً از پیش تعیین‌شده، بلکه یک طرح پویا و دائماً در تحول و تکامل بر مبنای این دو اصل تحول‌­آفرین است. این دو اصل بنیان­‌های «نظریه‌­ی نظام انقلابی» را شکل می­‌دهند و توجه به این دو رکن، برای تحول‌­آفرینی، نوآوری و پویایی در مسیر آینده­ی انقلاب اسلامی نیز راهگشا و حیاتی است. لذا در این متن تلاش شده است تا جایگاه «جمهوریت» و «اسلامیت» در تحول‌­آفرینی و نوآوری در طراحی نظام جمهوری اسلامی از دیدگاه امام ره تبیین گردد.

الف: تحول‌­آفرینی امام ره بر مبنای اسلامیت:

اولین تحول لازم برای انقلاب اسلامی از دیدگاه حضرت امام ره، تحول اسلامی، یعنی تحول در فهم و برداشت از اسلام بود. از نگاه ایشان، از آنجا که اسلام، دین جامع و خاتم ادیان است، اصول برنامه­‌ی اداره‌­ی انسان از گهواره تا گور را ارائه کرده است و برای اداره‌­ی جامعه و شئون اجتماعی انسان نیز از هیچ چیز فروگذار نکرده است. لذا امام ره به این مسئله باور داشت که اگر به اسلام حقیقی و راستین رجوع شود، همه­‌ی نیازهای جامعه­‌ی اسلامی ازجمله «طرز حکومت اسلامی»[۳] و نظامات آن دست­‌یافتنی است. لذا نوآوری اساسی امام ره در طرّاحی حکومت اسلامی، ایجاد تحول در نگرش به اسلام و اجتهاد اسلامی بود. این تحول توسط امام خمینی ره در محورهای مختلف پیگیری شد که به برخی از آن­‌ها اشاره می­‌کنیم:

تحول در سازمان روحانیت:

حضرت امام ره که از دوران تأسیس حوزه‌­ی علمیه قم همراه مرحوم آیت­‌الله حائری مؤسّس رض بود، پس از ارتحال ایشان و برای احیای حوزه­‌ی علمیه‌­ی نحیف شده در زمان اختناق رضاخانی و پس از آن در دوران پهلوی دوم، تلاش بسیاری کردند. زیرا در نگاه امام ره، سازمان روحانیت با محوریت حوزه‌­ی علمیه‌­ی قم متکفّل رهبری اجتماعی مردم برای ایجاد تحول بود. به بیان دیگر، حضرت امام ره تحول ایدئولوژیک و نیز تغییر رویکرد جامعه‌­ی دینی و حوزه­‌های علمیه نسبت به دین را مقدمه­‌ی لازم انقلاب اسلامی می­‌دانستند.

تلاش­‌های بی­‌بدیل حضرت امام ره برای متقاعد ­کردن آیت­‌الله بروجردی برای مهاجرت به قم و پذیرش زعامت حوزه­‌ی علمیه و تلاش برای وحدت مرجعیّت و زعامت و تقویت حوزه‌­ی علمیه با استقرار ایشان، یکی از بنیادی­‌ترین حلقه­‌های تحول‌خواهی در تاریخ مبارزات امام ره است. تا جایی که نقل شده است ایشان صدها نامه به علمای بلاد مختلف نوشت تا آن­‌ها را متقاعد کند که از آیت‌­الله بروجردی بخواهند به قم عزیمت کند و زعامت حوزه­‌ی علمیه را به عهده بگیرد. در دوران آیت‌­الله بروجردی علی­‌رغم مشی محتاطانه­‌ی ایشان، امام خمینی ره مشاوری امین برای ایشان حتی در تعامل با رژیم پهلوی بود. تحول حوزه­‌ی علمیه و احیای آن به دست آیت‌­الله بروجردی، حقیقتاً وامدار زمانه­‌شناسی امام خمینی ره و مجاهدت­‌های ایشان برای استقرار و تثبیت زعامت آیت‌­الله بروجردی در حوزه­‌ی علمیه­‌ی قم است. [۴] در ادامه ابعاد دیگری از این تحول‌­آفرینی بیان می‌شود. [۵]

تحول‌­آفرینی امام ره در مقابله با رویکرد تک­ ساحتی و متحجّرانه به اسلام:

شاید اولین مبارزه­‌ی تحول­‌خواهانه­‌ی امام ره به تحجّرستیزی و مقابله با اسلام ظاهرگرا و رویکرد فقهی و تعبّدی صرف در حوزه­‌ی علمیه بازمی‌گردد. امام ره در دوره‌­ای به مبارزه با تحجّر دینی پرداخت که به بیان خود ایشان در حوزه‌­ی علمیه «یادگرفتن زبان خارجى، کفر و فلسفه و عرفان، گناه و شرک به شمار مى‌‏رفت».[۶] امام ره در دهه­‌ی ۱۳۳۰ شمسی با تدریس فلسفه، عرفان و اخلاق در حوزه‌­ی علمیه­‌ی قم، به مقابله با این جریان پرداخت.[۷] آثار فلسفی و عرفانی امام ره عمدتاً مربوط به این دوره است.[۸] ایشان به خاطرات تلخ این مبارزه اشاره می‌­کنند و می‌­فرمایند که «در مدرسه­‌ی فیضیه فرزند خردسالم، مرحوم مصطفى از کوزه‌‏اى آب نوشید، کوزه را آب کشیدند، چراکه من فلسفه مى‏‌گفتم. تردیدى ندارم اگر همین روند ادامه مى‏‌یافت، وضع روحانیت و حوزه‏‌ها، وضع کلیساهاى قرون‌وسطی مى‏‌شد که خداوند بر مسلمین و روحانیت منت نهاد و کیان و مجد واقعى حوزه‌‏ها را حفظ نمود».[۹]

اگرچه با استقرار علامه طباطبایی رض و شروع دروس ایشان، حضرت امام ره سنگر مبارزه در این حوزه را به ایشان سپردند، امّا بی‌­تردید اگر مبارزات امام ره نبود، تحول شگرفی که علامه طباطبایی رض در حوزه­‌ی معارف و علوم عقلی در حوزه­‌ی علمیه‌­ی قم ایجاد کرد، زمینه‌­ی بروز و ظهور نداشت. شاهد مثال آنکه شاگردان مبرّز درس فلسفه و عرفان علّامه رض، همچون شهید مطهری رض، پیش از آن از شاگردان درس فلسفه­ی امام ره بودند[۱۰].

تحول معنوی و روحی جامعه که رکن مهم تحول اجتماعی و انقلاب است و تفصیل آن در رکن دوم خواهد آمد، مرهون این تحول‌­آفرینی (توجّه به معنویات و توجّه به باطن در اسلام در عین توجّه به ظواهر) و احیای علوم عقلی و عرفانی توسط حضرت امام ره است. به همین دلیل ایشان یکی از منابع خویش را در اخذ مبانی انقلاب اسلامی، پس از قرآن و روایات، اسفار اربعه‌­ی ملاصدرا معرفی می­‌کند[۱۱] و در نامه‌­ی تاریخی به گورباچف، برای عبور از رکود و بن‌­بست فلسفه‌­ی مادی‌گرای مارکسیستی، که ثمره­ی تحجّر و ظاهری­‌گرایی در غرب است و «مکتبى [است] که سالیان سال فرزندان انقلابى جهان را در حصارهاى آهنین زندانى نموده بود» و برای ورود به «دور جدیدى از بازنگرى و تحول‏» ایشان را به فراگیری آثار حکما و عرفای اسلامی از جمله حکمت سینوی، حکمت اشراقی، حکمت صدرایی و عرفان نظری ارجاع می­‌دهد.[۱۲]

تحول­‌آفرینی امام ره در مقابله با رویکرد تک­ بعدی و فردی به اسلام:

اگرچه تمایز اندیشه‌­ی شیعه مبتنی بر جایگاه الهی امامت و ولایت جامعه‌­ی دینی است، فشار دستگاه حاکم و تقیّه‌­ی علمای شیعه در طول تاریخ برای حفظ اسلام و تشیّع از یک ­سو و در معرض حکومت نبودن آنان از سوی دیگر باعث کم‌رنگ­ شدن ابعاد سیاسی و اجتماعی اسلام در حوزه­‌های علمیه گردید. شکست و سرخوردگی پس از نهضت ضداستعماری مشروطه در ایران و تلاش استعمار برای به انزوا کشیدن روحانیّت و سکولار کردن دین اسلام، منجر به کناره­‌گیری علما از سیاست و ابعاد اجتماعی دین گردیده بود.

شرایط آغاز نهضت امام ره به­ گونه‌­ای بود که «تبلیغ کردند که اسلام دین جامعى نیست؛ دین زندگى نیست؛ براى جامعه‏ نظامات و قوانین ندارد؛ طرز حکومت و قوانین حکومتى نیاورده است. اسلام فقط احکام حیض و نفاس است. اخلاقیاتى هم دارد؛ اما راجع به زندگى و اداره‌­ی جامعه چیزى ندارد. تبلیغات سوء آن­‌ها متأسفانه مؤثر واقع شده است. الآن گذشته از عامه­‌ی مردم، طبقه­‌ی تحصیل ­کرده، چه دانشگاهى و چه بسیارى از محصلین روحانى، اسلام را درست نفهمیده‌‏اند و از آن تصور خطایى دارند… چنانچه کسى بخواهد اسلام را آن­ طور که هست معرفى کند، مردم به این زودی­‌ها باورشان نمى‌‏آید؛ بلکه عمال استعمار در حوزه‏‌ها هیاهو و جنجال به پا مى‌‏کنند».[۱۳]

به تعبیر خود ایشان «در شروع مبارزات اسلامى اگر مى‏‌خواستى بگویى شاه خائن است، بلافاصله جواب مى‌‏شنیدى که شاه شیعه است! عده‏‌اى مقدس‌نماى واپس‌گرا همه چیز را حرام مى‌‏دانستند و هیچ­کس قدرت این را نداشت که در مقابل آن­‌ها قد علم کند. خون دلى که پدر پیرتان از این دسته­‌ی متحجر خورده است هر گز از فشارها و سختی­‌هاى دیگران نخورده است. وقتى شعار جدایى دین از سیاست جا افتاد و فقاهت، در منطق ناآگاهان غرقشان در احکام فردى و عبادى شد و قهراً فقیه هم مجاز نبود که از این دایره و حصار بیرون رود و در سیاست [و] حکومت دخالت نماید، حماقت روحانى در معاشرت با مردم، فضیلت شد. به­ زعم بعض افراد، روحانیت زمانى قابل‌ احترام و تکریم بود که حماقت از سراپاى‏ وجودش ببارد و الا عالم سیّاس و روحانى کاردان و زیرک، کاسه‌‏اى زیر نیم­‌کاسه داشت. و این از مسائل رایج حوزه‏‌ها بود که هر کس کج راه مى‌‏رفت متدین­‌تر بود».[۱۴]

ایشان از همان آغاز مبارزه به­ عنوان یک مجتهد جامع‌الشرایط با آگاهی تفصیلی از معارف، اخلاق و احکام اسلامی تأکید می­‌کنند که: «و اللَّه اسلام تمامش سیاست است. اسلام را بد معرفى کرده‌‏اند. سیاست‏ مُدُن‏ از اسلام سرچشمه مى‌‏گیرد».[۱۵] همین تلاش­‌های امام ره برای به میدان مبارزه آوردن مراجع تقلید با برگزاری جلسات تحلیلی-سیاسی برای آنان، سخنرانی­‌های آگاهی ­بخش در حوزه­‌ی علمیه‌­ی قم و نجف، صدور اطلاعیه‌های سیاسی مشترک با علما و مبارزات امام ره در دوران پیش از انقلاب منجر به ایجاد تحول در حوزه­‌ی علمیه گردید. تا جایی که قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ و قیام ۱۹ دی ۱۳۵۶ که دو نقطه‌ی عطف آغازین و پایانی در تاریخ انقلاب بود، از قم و با محوریت حوزه­‌ی علمیه شکل گرفت.

تحول‌­آفرینی امام ره در نیروی انسانی حوزه با تربیت شاگردان مجتهد و انقلابی:

حضرت امام ره در دوران تدریس در قم شاگردان مکتب فقهی و اصولی خود را با نوع نگرش صحیح به اسلام آشنا ساخت. درس ایشان حتی در زمان آیت‌­الله بروجردی در زمره‌­ی پرجمعیت‌ترین دروس حوزه‌­ی علمیه بود و لذا ایشان برای رونق گرفتن درس آیت‌­الله بروجردی در ابتدای ورود به قم، مدّتی درس خود را تعطیل کردند. در دهه­‌ی ۱۳۴۰ در همین جلسات درس بود که عمیق‌­ترین تحلیل­‌های سیاسی و اجتماعی و شدیدترین فریادهای کوبنده در مقابل رژیم شاه شنیده می­‌شد.

بزرگانی همچون شهید سید مصطفی خمینی و بسیاری از شهدای مبارزات انقلاب در این جلسات درس تربیت شدند و بزرگانی همچون شهید بهشتی، شهید مطهری، مقام معظم رهبری و… با رسیدن به عمق اجتهاد دینی و پس از آن با شاگردی در مکتب مبارزاتی و سیاسی امام خمینی ره در سال­‌های پیش از پیروزی انقلاب، برای طراحی ساختارهای جمهوری اسلامی بر اساس مکتب اسلام ناب امام خمینی ره پا به میدان گذاشتند. بر کسی پوشیده نیست که بسیاری از بزرگان جریان روحانیّت پس از انقلاب از جمله آیات عظام تأثیرگذار در مجلس خبرگان رهبری، شورای نگهبان قانون اساسی و مراجع عظام تقلید، شاگردان و مقرّران دروس فقه و اصول حضرت امام ره در دوران تدریس ایشان در حوزه‌­ی علمیه‌­ی قم هستند.

تحول در فقه ؛ از فقه فردی به «فقه نظامات اجتماعی» به­ مثابه تئوری اداره‌­ی جامعه:

یکی دیگر از تلاش‌­های تحول‌­آفرین امام، احیای فقه حکومتی یا فقه نظامات اجتماعی بود. از نگاه ایشان «اسلام‏ از هنگام ظهورش متعرض نظام­‌هاى حاکم در جامعه بوده و خود داراى سیستم و نظام خاص اجتماعى و اقتصادى و فرهنگى بوده­ است که براى تمامى ابعاد و شئون زندگى فردى و اجتماعى قوانین خاصى وضع کرده است و جز آن را براى سعادت جامعه نمى‎‌‏پذیرد».[۱۶]

ایشان به ثابت­ بودن اصول و روش‌­های اجتهاد و استنباط در فقه، امّا متغیر و متکامل­ بودن آن از حیث موضوع­‌شناسی و پاسخ به مسائل جدید بودند. از نظر ایشان، پاسخ به مسائل فقهی با لحاظ­ کردن «نظامات اجتماعی» و اصول و قواعد فقه حکومتی، چه‌بسا پاسخ­‌هایی کاملاً متفاوت از فقه فردی پیدا کند. امّا این تحول را به معنای نفی دستگاه فقه اجتهادی شیعه نمی­‌دانستند. لذا حتی در دوران پس از انقلاب که عده‌­ای فقه شیعه را نیازمند تحول بنیادین می‌دانستند و معتقد بودند که فقه موجود پاسخگوی نیازهای جامعه نیست، می‌­فرمودند: «اینجانب معتقد به فقه سنتى و اجتهاد جواهرى هستم و تخلف از آن را جایز نمى‌‏دانم. اجتهاد به همان سبک صحیح است ولى این بدان معنا نیست که فقه اسلام پویا نیست، زمان و مکان دو عنصر تعیین‏ کننده در اجتهادند. مسئله‌‏اى که در قدیم داراى حکمى بوده است به ظاهر همان مسئله در روابط حاکم بر سیاست و اجتماع و اقتصاد یک نظام ممکن است حکم جدیدى پیدا کند؛ بدان معنا که با شناخت دقیق روابط اقتصادى و اجتماعى و سیاسى همان موضوع اول که از نظر ظاهر با قدیم فرقى نکرده است، واقعاً موضوع جدیدى شده است که قهراً حکم جدیدى مى‏‌طلبد. مجتهد باید به مسائل زمان خود احاطه داشته باشد».[۱۷]

اساساً فقه وقتی به پویایی می‌­رسد که با مسائل اجتماعی در سطوح خرد تا کلان مواجه شود و در مقام پاسخ به مسائل جامعه و در معرض طرّاحی الگوی حکومت و نظام‌­سازی قرار گیرد. «حکومت در نظر مجتهد واقعى، فلسفه­‌ی عملى تمامى فقه در تمامى زوایاى زندگى بشریت است، حکومت نشان­‌دهنده­‌ی­ جنبه­ی عملى فقه در برخورد با تمامى معضلات اجتماعى و سیاسى و نظامى و فرهنگى است، فقه، تئورى‏ واقعى و کامل اداره­‌ی انسان از گهواره تا گور است». لذا «هدف اساسى این است که ما چگونه مى‌‏خواهیم اصول محکم فقه را در عمل فرد و جامعه پیاده کنیم و بتوانیم براى معضلات جواب داشته باشیم و همه‌­ی ترس استکبار از همین مسئله است که فقه و اجتهاد جنبه­ی عینى و عملى پیدا کند». [۱۸] ورود تفصیلی حضرت امام ره به باب «امر به معروف و نهی از منکر» در کتاب «تحریر الوسیله»، ورود به مباحث ولایت فقیه و حکومت اسلامی در کتاب «البیع» نمونه­‌هایی از این مواجهه­‌ی تحول­‌آفرین امام در فقه سیاسی و اجتماعی و بلکه فقه نظامات اجتماعی پیش از پیروزی انقلاب است. امّا عرصه‌­ی مهم این تحول‌­آفرینی بر اساس منطق خود ایشان، زمانی رخ داد که حکومت اسلامی به ­عنوان فلسفه­‌ی عملی فقه، مستقر گردید. در ادامه به این عرصه بیشتر خواهیم پرداخت.

تحول در فلسفه­‌ی عملی فقه؛ نوآوری­‌های ساختاری نظام اسلامی:

چنانچه ذکر شد، طرح فقه نظامات اجتماعی از تحولاتی است که مرهون مجاهدت علمی و عملی امام ره است. و این تحول با تشکیل حکومت اسلامی و استقرار نظام­‌های اجتماعی اسلامی و شکل­‌گیری نهادهای حکومتی معنا یافت. در ادامه به نمونه­‌هایی از این پویایی و نوآوری فقهی در عرصه‌­ی عملی اداره­‌ی حکومت اشاره خواهیم کرد:

۱. طرح کلی جمهوری اسلامی محوری­‌ترین نوآوری امام خمینی ره مبتنی بر آرای مردم و احکام اسلامی است[۱۹]. حضرت امامره با تأکید «جمهوری اسلامی… نه یک کلمه کم و نه یک کلمه زیاد»[۲۰] و نفی پسوندهای غرب ­زده (مانند؛ جمهوری دموکراتیک) و شرق­ زده (مانند؛ جمهوری خلق) در عنوان حکومت مطلوب خویش، و تأکید بر محتوای اسلامی و قالب جمهوریت، الگویی را برای حکومت انتخاب کردند که هم برگرفته از مبانی دینی و مبتنی بر مردم‌­سالاری دینی بوده و هم در عرف زمانه و در سطح جهانی قابل‌فهم و دارای مقبولیت باشد.[۲۱] این الگو در سال‌­های پیش از پیروزی انقلاب مورد توجّه ایشان بود و با مطرح­ کردن در مصاحبه­‌های مختلف در دوران هجرت در فرانسه[۲۲]، عملاً به شعار و مطالبه­‌ی عمومی تظاهرات­‌های قبل از انقلاب تبدیل شد.

۲. نهاد رهبری جامعه­‌ی­ اسلامی و مجلس خبرگان رهبری بر اساس قواعد نظریه­‌ی ولایت مطلقه‌­ی فقیه و الگوی مشروعیت و اقتدار الهی و نیز مقبولیت و قدرت اجتماعی فقیه، از نوآوری­‌های ساختاری جمهوری اسلامی است. این امر به­ طور مستقیم بر اساس نظریه‌­ی ولایت مطلقه­‌ی فقیه امام خمینی ره پایه‌­ریزی شد و الگوی تحقّق عینی آن نیز با رهبری ده­ ساله­‌ی خود حضرت امام ره مستقر گردید که از نگاه امام، بهترین اصل قانون اساسی است.[۲۳] این الگو از مباحث مطرح­ شده در کتاب کشف اسرار و رساله­‌ی اجتهاد و تقلید تا کتاب ولایت فقیه[۲۴] ایشان به­ عنوان الگوی مطلوب حکومت عصر غیبت، قابل‌ردیابی است.[۲۵] حاکمیت ولی‌فقیه در ساختار جمهوری اسلامی، حاکمیت فرمایشی نیست بلکه ولی‌فقیه مشروعیّت‌­بخش قوای سه­‌گانه و قوانین و آیین­‌نامه‌­های حکومتی است. [۲۶] به­ علاوه آنکه ولایت و حکومت «یکى از احکام اولیه­ی اسلام است؛ و مقدم بر تمام احکام فرعیه، حتى نماز و روزه و حج‏». لذا حکم حکومتی فقیه که در قالب حکم مستقل یا سیاست­‌های کلان ابلاغی، ارائه می­‌شود حاکم بر قوانین و آیین­‌نامه‌­ها است و در شرایطی که مصلحت ایجاد کند، حاکم بر احکام اولیه‌­ی شرعی است.[۲۷]

۳. مجلس خبرگان قانون اساسی و طراحی قانون اساسی و اصول کلی حاکم بر آن، بر اساس شریعت اسلامی و نظرات فقهی–سیاسی امام خمینی ره شکل گرفت که این طرح نوآورانه‌­ی امام راحل بر اساس الگوی فقه جواهری پویا بود. تأکید امام این بود که «قانون‏ اساسى‏ و سایر قوانین‏ در این‏ جمهورى‏ باید صد درصد بر اساس اسلام باشد و اگر یک ماده هم برخلاف احکام اسلام باشد، تخلّف از جمهورى و آرای اکثریت قریب به اتفاق ملت است‏».

 با تأکید امام بر اینکه «تشخیص مخالفت و موافقت با احکام اسلام منحصراً در صلاحیت فقهاى عظام است‏»[۲۸] و اگر پیش­نویس کوچک­‌ترین مخالفتی با قوانین اسلام دارد، باید کنار گذاشته شود، و دست نمایندگان دارای وابستگی فکری به شرق و غرب در تدوین قانون اساسی کوتاه شود[۲۹]؛ خبرگان قانون اساسی، که با محوریت مجتهدین پرورش‌­یافته در مکتب امامره شکل گرفته بود، پیش‌­نویس تهیه­ شده توسط جریان روشنفکر غیرمجتهد در احکام اسلامی را عملاً کنار گذاشت و از ابتدا با رویکرد مدنظر حضرت امام ره اقدام به تدوین قانون اساسی نمود.[۳۰]

۴. نهاد شورای نگهبان قانون اساسی مبتنی بر اصول شریعت اسلامی، ارتقایافته‌­ی نوآوری مجتهد شهید، شیخ فضل­الله نوری در نسبت با قانون اساسی مشروطه است که تحت عنوان اصل طراز و متمم قانون اساسی ارائه گردید[۳۱] و این الگو از همان دوران پیش از مبارزات، برای نظارت شرعی بر کیفیت قوانین موضوعه‌­ی مجلس، مورد توجّه و تأکید امام خمینی ره در کتاب کشف اسرار ایشان است.[۳۲]

۵. منطق قوای سه‌­گانه بر اساس الگوی فقه حکومتی شیعه است. ساختار قوای سه­‌گانه­ی مقنّنه، قضائیّه و مجریه در منطق فکری امام ره بر اساس الگوی شئون سه‌­گانه‌­ی افتا، قضا و ولا قابل تبیین است و این شئون، هر سه از شئون ولی‌فقیه حاکم بر جامعه‌­ی اسلامی است. این الگو اگرچه در شکل ظاهری مشابهت با فرم تفکیک قوا در نظام­‌های متعارف سیاسی دارد، از جهت محتوا کاملاً منطبق و برخاسته از الگوی فقهی امام راحل ره است. از نگاه ایشان «واضح است که حکومت به جمیع شئون آن و ارگان­‌هایى که دارد، تا از قِبَل شرع مقدس و خداوند تبارک‌ و تعالی شرعیت پیدا نکند، اکثر کارهاى مربوط به قوه‏­ی مقننه‏ و قضاییه و اجراییه بدون مجوز شرعى خواهد بود و دست ارگان­‌ها که باید به‌واسطه‌ی شرعیت آن باز باشد، بسته مى‏‌شود و اگر بدون شرعیت الهى کارها را انجام دهند، دولت به جمیع شئونه، طاغوتى و محرّم خواهد بود».[۳۳]

۶. مجمع تشخیص مصلحت نظام: این نهاد ساختاری کاملاً فقه­‌بنیان و بر اساس قواعد مصلحت و حفظ نظام فقه حکومتی امام ره است که با تدبیر حضرت امام برای رفع تزاحم در تطبیق قوانین با احکام اولیه، بر اساس مصالح جامعه و در صورت «نیاز به دخالت ولایت فقیه و تشخیص موضوع حکم حکومتى‏»[۳۴] ایجاد گردید.[۳۵]

ب: تحول‌­آفرینی امام بر مبنای جمهوریت:

رکن دوم از ارکان تحول‌آفرینی و ایجاد نوآوری در ساختارها و نظامات حکومت اسلامی و جامعه‌­ی دینی از نگاه امام خمینی ره، رکن جمهوریت، یا همان مشارکت حداکثری مردم در نظام اسلامی از طراحی تا اقدام و عملیات است. امام از همان ابتدای قیام خویش، به توانمندی جامعه‌­ی اسلامی در برآوردن نیازهای خود و حرکت در مسیر تعالی باور داشت و معتقد بود که اگر جامعه، آزادی و استقلال داشته باشد و از استبداد داخلی و استعمار خارجی رهایی یابد، خلاقیت و نوآوری از متن جامعه موج خواهد زد. این باور، ایده­‌ی نوآورانه‌­ی امام برای طرّاحی آینده­‌ی حکومت و جامعه­‌ی اسلامی ایران بود.

تحول روحی؛ خودباوری و اعتمادبه‌نفس ملّی:

حضرت امام ره بر پایه‌­ی نظریه­‌ی فطرت و نیز سنّت الهی «إِنَّ اللّهَ لَا یُغَیِّرُ مَا بِقَومٍ حَتَّی یُغَیِّرُوا مَا بِأَنفُسِهِم»[۳۶] تحول روحی و درونی را پایه­‌ی تحول اجتماعی می‌­دانند.[۳۷] در نگاه امام آنچه مانع تکامل روحی و در نتیجه تحول و تکامل اجتماعی در جامعه است، غفلت از فطرت الهی و ارزش‌های انسانی برخاسته از آن و به تعبیر دقیق‌­تر، خودفراموشی است. همان­ طور که فرد انسان با غوطه‌­ور شدن در دنیا و زندگی روزمرّه، از خود غافل شده و دچار رکود و خمودی می­‌شود و فطرت الهی (فطرت مخموره) او محجوب به حجاب غفلت (فطرت محجوبه) می‌­شود، جامعه نیز این­ گونه است. [۳۸] حضرت امام ره ولایت طاغوت حاکم بر جامعه و غرب­‌زدگی را عامل خشک‌­مغزی جامعه و خشکیدن ریشه­‌های خلاقیت و نوآوری می‌­دانند و می‌­فرمایند: «طورى ما را الآن تحقیر کردند این­ها و ما را میان­تهى کردند که ما باورمان‏ آمده است که ما هیچى نداریم و آن­‌ها همه چیز دارند»[۳۹] «چیزهایى که ما خودمان مى‏‌توانیم درست کنیم، خودمان درست کنیم، و هر چیز را مى‌‏توانید درصدد [باشید] وقتى «انسان» باشد، مى‌‏تواند درست کند؛ مى‌‏تواند همچو کارى را بکند. لکن وضع را این‌طوری به بار آورده بودند که ما باورمان‏ آمده بود که چیزى نداریم؛ ما چیزى نمى‏‌دانیم؛ باید ما از خارج بگیریم؛ باید همه چیز از خارج بگیریم. و اگر واقعاً این­طور است، که یک مصیبتى است. و اگر این­طور نیست، و ما را این­طور تربیت کردند که باورمان‏ بیاید، این هم یک مصیبت دیگرى است».[۴۰]

خودباوری و نوآوری:

خودباوری که ثمره‌­ی تحول روحی است، زمینه‌­ی خلاقیت و نوآوری را در جامعه فراهم می‌سازد. به همین جهت، طرح امام خمینی ره برای نوآوری در ساخت جامعه‌­ی پس از انقلاب، تکیه‌­ی صریح بر «وجود استعدادهاى سرشار و خلاق‏ انسانى»[۴۱] در جامعه است که دیده نشده و از آن غفلت شده است. از نگاه ایشان، «ترقى‏ به کمالات انسانى و نفسانى است، و با اثر بودن افراد در ملت و مملکت است».[۴۲] بنابراین ایشان با ایمان به استعداد و خلاقیت، اراده و عقلانیت اجتماعی، این سرمایه‌­ی اجتماعی را بنیان ساخت نوآورانه و مردم‌­نهاد ساختارهای حاکمیتی حکومت اسلامی می‌­دانند. ایشان تصریح می­‌کنند که «برداشت اصیل اسلام، ما را به ترقى‏ جامعه‌‏اى که سرشار از استعدادها و قواى انسانى و عدالت اجتماعى است، راهنمایى مى‏‌کند. قبل از هر چیز ما به محتواى اجتماعى رژیم سیاسى آینده دل بسته‌‏ایم».[۴۳]

لذا توصیه می­‌کنند که «شما جوان­‌ها، شماهایى که جوان­‌ها را تربیت می­‌کنید، درصدد این باشید که اولاً مغزهاى آن­‌ها را از این چیزى که پُر کردند از آن‌­ها، این مغزهایى که پُر شده است از اینکه مغز شرقى را برداشتند، جایش مغز غربى گذاشتند، شست‌­وشو کنید. به آن­‌ها حالى کنید که شما خودتان‏ مفاخر داشتید، خودتان فرهنگ دارید، خودتان همه چیز دارید. و به آن­‌ها حالى کنید که باید خودتان هر کارى را بکنی».[۴۴]

وقتی فطرت جامعه به‌واسطه‌ی رهبری الهی و توجه دادن به ارزش­‌های انسانی و در سایه­‌ی توجّه به اسلام بیدار شد، مبدأ ایجاد تحولات اجتماعی درون­‌زا و برخاسته از توده­‌ی مردم جامعه می­‌شود. از این نگاه، جمهوریت نوآوری انقلاب در تحقّق اسلامیت آن است. به این معنا که اگر جمهور افراد جامعه با هدایت دین الهی و رهبر و ولی الهی از زیر یوغ استبداد داخلی و استعمار خارجی یا در یک کلام از زیر سایه­‌ی ظلمت ولایت طاغوت خارج شود، عقل اجتماعی شکوفا شده و استعدادهای جامعه منشأ تحولات اجتماعی و نوآوری در یک جامعه می­‌گردد.

نوآوری­‌های ساختاری برخاسته از جمهوریت نظام:

چنانچه ذکر گردید، طرح نوآورانه­‌ی حضرت امام خمینی ره برای ایجاد تحول دائمی در جامعه، ابتنای تغییرات و تحولات اجتماعی بر خلاقیت و نوآوری­‌های مردمی است. عمدتاً هدایت و اشاره­‌ی امام خمینی ره ناظر به یک نیاز روز انقلاب اسلامی مانند قانون­‌گذاری، امنیت، پاسداری از ارزش‌­های انقلاب، سازندگی و… در برهه­‌های مختلف، منجر به جوشش انقلابی در بستر جامعه و شکل­‌گیری گروه­‌های مردمی می‌­شد و رفته ­رفته با سازمانده‌ی این حرکت‌­های مردمی، یک نهاد جدید انقلابی تأسیس می­‌گردید. بسیاری از نهادهای ابتدای پیروزی انقلاب، ازجمله شورای انقلاب، کمیته­‌های انقلاب، سپاه پاسداران، جهاد سازندگی، بسیج و… با این اشارات کلی امام خمینی ره به نیاز انقلاب، عمدتاً از پایین و کف جامعه‌­ی انقلابی و به ­صورت خودجوش و مردم­‌نهاد شکل گرفت. در این مسیر، روحانیون انقلابی که عمدتاً از شاگرد امام بودند در طراحی، ارتقا و تکامل این ساختارها نقش اساسی ایفا می‌­کردند و این ساختارها به تأیید و تسدید امام خمینی ره به­ عنوان سازمان­‌های انقلابی و مردم‌­نهاد، در خدمت نیازهای جامعه­ی اسلامی قرار می­‌گرفت. البته شکل­‌گیری نهادهای مردمی انقلاب اسلامی، نقش رهبری و هدایت امام خمینی ره در آن­‌ها و تحلیل عوامل بقا و استمرار یا توقف و انحلال آن‌­ها نیازمند بحث مستقلی است که از عهده‌ی این نگاشت خارج است.[۴۵]

جمع‌­بندی:

 به نظر می‌­رسد، نوآوری اساسی امام خمینی ره ابتنای نظام پس از انقلاب بر دو رکن تحول‌­آفرین یعنی رکن اسلامیت و رکن جمهوریت بود. باور امام این بود که در سایه‌­ی اتّکال به خداوند متعال و تکیه بر این دو رکن، می­‌توان بر اساس نیازهای جامعه، ساختارهای متناسب را در هر برهه‌­ای به‌مقتضای زمان و مکان طراحی کرد.

به نظر می‌­رسد حضرت امام بیش از آنکه بر «نوآوری در الگوی حکومت اسلامی» تأکید داشته باشند، بر «الگوی نوآوری در حکومت اسلامی» تأکید دارند. و این الگوی نوآوری و تحول‌­آفرینی را بر اساس نظریه­‌ی فطرت خویش، بر دو پایه‌­ی «اسلامیت» و «جمهوریت» بنا می‌­کنند. به این معنا نوآوری امام ره در حکومت اسلامی، فعّال ­کردن این دو رکن و ایجاد فرآیند نوآوری و تحول است.

منتشر شده در شماره ۳۳۳۳ روزنامه فرهیختگان


[۱] – ن.ک: گی روشه، تغییرات اجتماعی، ترجمه منصور وثوقی.

[۲]– امام خمینی ره، کشف اسرار، صص ۱۸۶ و ۲۲۷.

[۳] – امام خمینی ره، ولایت فقیه، ص ۴۳.

[۴] – ن.ک: روح الله حسینیان، بیست سال تکاپوی اسلام شیعی در ایران، ص ۳۶۳.

[۵] – «[تحوّل حوزه] از برکت آن نهیبی است که امام به حوزه‌ها زد و همه را بیدار کرد». رهبر معظّم انقلاب، ۱۳۸۹/۸/۲ در جمع روحانیون حوزه علمیه قم.

[۶] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۲۱، ص ۲۷۹.

[۷] – ن.ک: امام خمینی ره، تقریرات فلسفه، ج ۱، ص ۱۲، مقدّمه تحقیقی کتاب.

[۸] – علی جعفری و مجتبی باباخانی، تفسیر آفتاب، ج ۱، ص ۳۵.

[۹] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۲۱، ص ۲۷۹.

[۱۰] – آیت­‌الله شهید مطهری در فلسفه، به همراه آیت­‌الله منتظری، حاج آقا رضا صدر، مهدی حائری یزدی و چند تن دیگر، از شاگردان درس خصوصی اسفار امام خمینی بوده است. این درس که آخرین تدریس فلسفه امام خمینی بوده است، و پس از آن درس فلسفه درس علامه طباطبایی رض شروع می‌شود و شهید مطهری به درس ایشان می‌رود. واعظ‌‌زاده خراسانی، «سیری در زندگی علمی و انقلابی استاد شهید مرتضی مطهری»، ص۳۲۶.

[۱۱] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۵، ص ۲۷۱.

[۱۲] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۲۱، ص ۲۲۰-۲۲۶

[۱۳] – امام خمینی(ره)، ولایت فقیه، ص ۱۰ و ۱۱.

[۱۴] – امام خمینی(ره)، صحیفه امام، ج ۲۱، صص ۲۷۸ و ۲۷۹

[۱۵] – صحیفه امام، ج ۱، ص ۲۷۰.

[۱۶] – صحیفه امام، ج ۵، ص ۳۸۹.

[۱۷] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۲۱، ص ۲۸۹.

[۱۸] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۲۱، ص ۲۸۹.

[۱۹] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۴، ص ۴۴۴.

[۲۰] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۵، ص ۳۵۳.

[۲۱] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۸، ص ۱۸۹.

[۲۲] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۳، ص ۵۱۵.

[۲۳] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۱۱، ص ۴۶۵.

[۲۴] – ن.ک: امام خمینی ره، ولایت فقیه و حکومت اسلامی.

[۲۵] – ن.ک: مبانی اندیشه سیاسی امام خمینی ره، محمدحسین جمشیدی، انتشارات عروج.

[۲۶] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۱۷، ص ۱۳۳.

[۲۷] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۲۰، ص ۴۵۲.

[۲۸] – ن.ک: امام خمینی ره، کشف اسرار، ص ۱۷۸-۱۹۰

[۲۹] – ن.ک: پیام امام خمینی ره در افتتاحیه­‌ی مجلس خبرگان قانون اساسی، صحیفه امام، ج ۹، ص ۳۰۸-۳۱۰.

[۳۰] – مجلس خبرگان پس از افتتاح حاضر نشد، خود را در چارچوب آیین‌‏نامه مصوب دولت موقت و شورای انقلاب محدود کند و کار را بر اساس پیش‌‏نویس ظرف یک ماه که مورد نظر دولت موقت بود به انجام برساند. خود مجلس خبرگان در ۵۸/۶/۱ آیین‌‏نامه جدیدی را برای اداره مجلس وچگونگی تصویب اصول قانون اساسی تصویب نمود و خود را از آیین‏‌نامه‌‏ای که دولت موقت تدارک دیده بود و ۵ فصل و ۴۴ ماده داشت، خارج ساخت و به‌ جای یک ماهی که دولت موقت پیشنهاد کرده بود که مجلس خبرگان کار را تمام کند، کار تمام نشد و با توجه به رویه مستقلی که مجلس خبرگان در نظر گرفته بود و خود را در اجرای پیام امام (ره) در جلسه افتتاحیه مقید می‌‏دانست، دنبال کار را گرفت و تقریباً پس از سه ماه متن قانون اساسی کامل شد. ن.ک: محمد شفیعی فر، فرآیند استقرار جمهوری اسلامی، انتشارات کانون اندیشه جوان.

[۳۱] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۱، ص ۱۱۱.

[۳۲] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۱۳، ص ۵۳.

[۳۳] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۱۷، ص ۱۳۳

[۳۴] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۲۰، ص۴۶۳.

[۳۵] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۲۱، ص ۲۱۷.

[۳۶] – سوره رعد، آیه ۱۱.

[۳۷] – امام خمینی ره،صحیفه امام، ج ۱۰، ص ۱۲۸.

[۳۸] – ر.ک: علی جعفری، مبانی معرفتی اندیشه امام خمینی ره با تأکید بر انسان‌شناسی و نظریه فطرت، نشر سدید.

[۳۹] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۸، ص ۹۹

[۴۰] – امام خمینی ره، صحیفه امام ، ج ۱۰، ص ۴۳۱

[۴۱] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۵، ص ۴۱۱

[۴۲] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۵، ص ۵۲۱

[۴۳] -امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۴، ص ۳.

[۴۴] – امام خمینی ره، صحیفه امام، ج ۱۰ ص ۴۳۷.

[۴۵] – ن.ک: امام خمینی و نهادهای انقلابی، تدوین مهدی حاضری، مؤسّسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی ره.